Reisverslag “Feest op Erica”

festerica-2022-boot-trekker

Afgelopen zaterdag 10 september 2022 ongeveer om 15.00 uur voer een oude eenzame rocker met zijn plezierjacht over de Hoogeveensche vaart toevallig langs de openstaande brug óp Erica.

Er zwommen wat eenden, maar hij wist nog niet dat dat een goed voorteken was.Tot zijn grote verbazing hing er een groot pontificaal reclamedoek onder de brug. “FESTERICA 2022 9e editie 10-09-2022” stond erop met bands als Queen must go on, 4 of a Kind, Ralph de Jong, Bliss, Young Memphis, Barley Wine en Greenhouse.

Fantastisch, vandaag dus een feest op Erica met juist die muziek die hij leuk vond. Het kan niet beter, zei hij. Hopelijk hebben ze daar ook bier en een paar lekkere ………… (censuur)

Gelijk het bootje in de piepkleine haven van Erica geparkeerd. Gelukkig stond er geen parkeerautomaat, zoals overal in Emmen bijvoorbeeld. Nee, geef mij maar Erica. Een dorp met super relaxte mensen, recht toe recht aan, enthousiast en beregezellig in de omgang. De meesten hebben wel één probleem, ze drinken teveel. Dat is nou eenmaal de erfenis uit de keiharde veentijd een eeuw geleden met al die hardwerkende kanaalgravers.

Ongeveer om 16.00 uur kwam de rocker aan op het prachtig gelegen Festerica terrein.. Lekker weer, gelijk al goeie muziek toen hij binnenkwam. Eerst maar even naar de WC.

Tot zijn verbazing trof hij daar Alfred Jodocus Kwak aan met een compleet stripverhaal en zijn eigenzinnige eenden muziek. Echt hartstikke leuk en origineel. Hij werd er vrolijk van en zei dus tegen iedereen : “Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk was ik nooit.

Daarna effe kijken bij de bar. Een enorme tent met vriendelijk personeel dat hem steeds naar muntjes vroeg. Ja, zo gaat dat. Alles was er, zelfs speciaalbier en droge worst. Hij dacht even dat hij in de hemel beland was.

Toen zag hij een leren bankstel staan, hè, hè, even uitrusten en kijken of er nog bekenden zijn. En toen …… ja, toen kwam er een boot binnen achter een trekker. Dat is blijkbaar normaal op zo’n festival. Diezelfde boot was de oude rocker vanochtend nog voorbij gevaren trouwens. Overigens op die boot stonden ook nog eens 2x hele leuke dames saxofoon te spelen. Je verzint het niet.

Ondertussen speelden de bands gewoon door en werden er af en toe kunstenaars, dichters, troubadours en kawasaki’s de lucht in gehesen met een hoogwerker. Volgens henzelf angstaanjagend hoog.

Weer even later stroomde het terrein helemaal barstensvol en iedereen kreeg een blauw knipperend kroontje op het hoofd. Waarom? Nou das simpel, we gaan sfeer creëren omdat de band “Queen Must Go On” bijna begon te spelen.

En ja hoor, deze band speelde inderdaad de hele tent plat vooral met nummers als “We will rock you” en “Bohemian Rhapsody”. Duizend bommen en granaten, zoiets leuks maak je als eenvoudige kapitein toch niet vaak mee.

Tevreden ging hij terug naar zijn boot.

Auteur: Toevallige voorbijganger uit Erica.

Lisanne en Indy

(Foto: Gea Welleweerd)